Skip to content
https://get.wise.se/hubfs/iStock-1325566034%20(1).jpg

Vägen till CEO Relations & Engagement Lead på H&M med Filippa Bergvall

Filippa började på H&M-gruppen 2015 som receptionist och har sedan dess haft en imponerande karriärresa genom bolaget. Idag arbetar hon som Press Officer i globala Media Relations teamet, men när vi fick träffa henne berättade hon om vägen till hennes tidigare roll; CEO Relations & Engagement Lead - en vidareutveckling från VD Assistent. Under Admin day 2024 delade hon med sig av sina erfarenheter och lärdomar under resan, samt betydelsen av nätverk, relationer och soft skills i en allt mer digitaliserad värld.
Blogg

“En del ser sin adminroll som ett steg på vägen mot något annat, medans andra är nöjda och utmanade där de är. Många av oss vet inte vilket drömbolaget är. Jobbar du t.ex. med din ultimata parhäst? Dvs en chef som utvecklar, utmanar och hjälper dig framåt? För att känna att jag är på en plats där jag utvecklas behöver jag ticka minst två av dessa tre boxar, i strävan mot att alltid ticka alla tre”, berättar Filippa. “En bransch jag älskar, ett företag jag trivs på och delar värderingar med, och med en chef som utmanar och utvecklar mig.”

Filippa började som receptionist och avancerade till kontorsansvarig och HR administratör. Hon började sedan arbeta som juristassistent och chefsassistent, vilket innebar att hon jobbade nära ledningsgruppen och fick erfarenhet av att jobba i ett högt tempo. Under den här tiden insåg hon att det inte var just jurist hon ville bli och intresset för kommunikation och relations växte sig starkare.

Efter några år började hon känna sig lite fast i sin roll, hon upplevde själv att det var lite av en personlig karriärkris. Hon bestämde sig då för att ta en paus och åka till Sydney för att studera business kurser. När hon kom hem från Australien återvände hon till H&M och fick en roll som projektledare i ett nytt team.

Senare en dag fick hon ett samtal från HR som förändrade allt. Hon blev erbjuden att bli assistent till dåvarande COO Helena Helmersson, som snart blev VD. Det här var en vändpunkt i Filippas karriär. Hon älskade att få bygga internationella relationer runt VD och ta hand om hennes engagement.

Som det ofta är när man tycker att något är roligt så tog hon på sig fler och fler uppgifter, tills hon insåg att det var dags att omdefiniera hennes roll. Hon pitchade att hon skulle få rollen som CEO Relations & Engagement Lead och det blev också så. I denna roll fick hon ett team att leda och kunde ha ett större fokus på PR och relationshantering.

När Helena en dag slutade som VD blev det lite av en identitetskris på jobbet för Filippa. Hon hade varit så nära knuten till Helena att hennes professionella identitet plötsligt kändes osäker. Det här tvingade henne att ta ett steg tillbaks och fundera över vad hon verkligen ville. Kanske var det dags att sikta riktigt högt?

Hennes nya karriärmål är att i framtiden bli Head of Communications, något hon jobbar mot i sin nya roll idag som Press Officer.

 

Filippas bästa tips för karriärutveckling:

  • Försök att alltid ticka alla boxar: Se till att ditt arbete uppfyller alla dina viktigaste kriterier för att känna dig tillfredsställd och utvecklas. De tre boxarna: En bransch du älskar, ett företag du trivs på och delar värderingar med och med en chef som utmanar och utvecklar dig.
  • Sätt ribban högt: Våga sätta höga mål och kommunicera dem för att nå nya höjder i karriären.
  • Använd nätverk: Bygg och underhåll starka professionella relationer. De kommer att hjälpa dig komma dit du vill.
  • Fokusera på soft skills: Utveckla och värdera mjuka färdigheter i en värld som blir allt mer digitaliserad. Det kan bli viktigare att använda än du tror.

 

Vill du ta ditt nästa stora steg i din karriär? Se våra lediga jobb här!