Skip to content
https://get.wise.se/hubfs/iStock-597645654.jpg

Dessa 5 mjuka egenskaper bör du leta efter hos en exekutiv assistent

En exekutiv assistent kommer in och tar hand om administrativa arbetsuppgifter som någon i ledningsgruppen behöver avlastning med. Utbildning och tidigare erfarenheter är viktiga men personkemin är ännu viktigare för ett gott samarbete. Se därför över vilka mjuka egenskaper personen bör ha för att passa in hos er.
Blogg

5 mjuka egenskaper en exekutiv assistent bör ha

När vi på The Pace tar fram kravprofiler frågar vi alltid: Hur är hon eller han som person? För om det är någon roll där personkemi är viktig så är det i rollen som exekutiv assistent. Exakt vilka mjuka egenskaper som eftersöks kan däremot variera från företag till företag och från VD till VD. Men några generella egenskaper anser vi vara viktiga.

1. Självgående

En duktig exekutiv assistent sitter inte och väntar på att få en uppgift. Personen agerar proaktivt och ser vad som behöver göras, är självgående och tar egna initiativ.

2. Integritet

Integritet och därmed att kunna sätta gränser och veta vad man kan och inte kan dela med sig av är mycket viktigt. Den exekutiva assistenten måste kunna balansera mellan att vara social och trevlig men aldrig dela med sig av hemlig eller känslig information. Med tanke på hur högt upp i organisationen assistenten sitter kommer konfidentiell information att bli vardag.

3. Servicemedvetenhet

Drömscenariot är en assistent som är född med en naturlig känsla för service. En person som med noggrannhet och känsla för struktur har stenkoll och samtidigt är mån om att alla runt omkring har det bra.

4. Kommunikativ

En exekutiv assistent ska lära känna en hel organisation som samtidigt måste få förtroende för personen. Det krävs god kommunikativ förmåga för att smidigt kunna röra sig mellan alla olika nivåer i företaget. Det kan hända att den exekutiva assisten ibland mejlar i VD:ns namn, och det är därför nödvändigt att kunna hantera den tonalitet sammanhanget kräver.

5. Flexibilitet

Det är mycket att hålla reda på vilket kräver en god prioriteringsförmåga. Personen kan inleda dagen med ett schema som sedan helt omkullkastas där vissa uppgifter kan behöva släppas till fördel för andra. En person som är flexibel och prestigelös passar därmed perfekt in i rollen som exekutiv assistent.